Return to site

'Rubik iacta est'.

De Gendt soleert, Remco controleert

· kunst,wielrennen,koers,giro d' italia,thomas de gendt

ArtnouVelo zoekt de schoonheid van de koers op. Geen corona beslommeringen of onrechtvaardige valpartijen voor ons. Waar Eddy Merckx ooit zijn eerste grote ronde kon winnen, volgen wij de belevenissen van de jonge kannibaal op weg naar zijn eerste giro overwinning: Remco Evenepoel!

De Gendt bedwingt solo alweer de Passo Dello Stelvio, Evenepoel in het roze naar Milaan!

In alweer heroïsche omstandigheden pakt Thomas de Gendt opnieuw uit op de Stelvio in de achttiende etappe van de Giro 2020. Net zoals in 2012 reed de gepatenteerde hardrijder zijn kompanen van de vroege vlucht één voor één uit het wiel. Met een half minuutje voorsprong finishte de Lotto-Soudal renner voor het fel uitgedunde peloton, waar Evenepoel zonder problemen stand hield. Met nog slechts drie etappes te gaan, slottijdrit in Milaan inclusief, lijkt Remco in zijn eerste grote ronde op weg naar de eindoverwinning. In de voetsporen van Eddy Merckx!

Flashback naar de Giro van 2012, die op de netvliezen van vele wielersupporters staat gegrift. De Gendt, toen nog rijdend voor de prachtige kleuren van het bescheiden VacanSoleil met Hilaire Van Der Schueren, sprong destijds weg op de mythische Mortirolo. De aankomst lag toen wat verder op de top van de al even legendarische Passo dello Stelvio, één van de langste klimmen in Europa, toegankelijk voor de wielerprof en -toerist. De Gendt won die etappe, met commentaar van de dolenthousiaste Renaat en José, en sprong van de 8e naar de 4e plaats in de rangschikking. De "Schorpioen van Semmerzake" zette niet alleen het klassement en de Giro op zijn kop, maar vestigde op die dag ook internationaal zijn reputatie als ontsnappingskoning. Op weg naar het dak van de koers, reed hij weg van doorwinterde klimmers als de Spanjaard Mikel Nieve en thuisrijder Damiano Cunego.

Het huzarenstukje zou De Gendt nog een podiumplaats opleveren in diezelfde Giro, dankzij een sterke slottijdrit in Milaan. Die werd uiteindelijk gewonnen door de Canadees Rajder Hesjedal, voor rasklimmer Joaquin Rodriguez.

"History repeats", en dus ontsnapte De Gendt ook in deze editie van de Giro, uit het peloton in de etappe met de Stelvio op de Italiaanse menukaart. Een legertje Italianen van kleinere ploegen als Vini Zabu en Androni Giocattoli-Sidermec had de opdracht gekregen zich in de kijker te rijden. De vierkantjes van zijn rubiks kubus vielen snel in de juiste plooi, want de Italianen in het groepje van twaalf kregen het één voor één al snel op hun heupen. De stuntman van de Stelvio stoomde door in zijn gekende stijl met enorme wattages, zonder omkijken. "Watt the hell is going on?", je kon het zo aflezen van de vertwijfelde gezichten, terwijl onze landgenoot uit het zicht verdween. Deze klim, niet al te steil, maar eindeloos lang, heeft geen geheimen voor de Oost-Vlaming. Hier kwam hij telkens op stage zijn klimcapaciteiten verbeteren. Na 48 gemarkeerde haarspeldbochten op de mythische Italiaanse col, pakte De Gendt alleen op de top van de besneeuwde Passio di Stelvio alle bergpunten. Wekenlang was de berg onbereikbaar geweest voor de mens vanwege sneeuwval, maar plotse dooi en sneeuwruimers maakten de top toch bereikbaar voor de giro-karavaan. Op 2700 meter hoogte tussen de sneeuwmuren door, dook hij als een Vlaamse Gaai naar beneden, om vervolgense met een minuutje voor het peloton de zege te pakken op de slotklim naar Laghi di Cancano. Gebalde vuist, 'mission accomplished'.

De Gendt is nu de eerste renner die twee keer een etappe kan winnen met de beklimming van de Stelvio. De legendarische mastodont werd trouwens voor het eerst in het parcours gezet in 1953. Toen won ene Fausto Coppi op wie een mysterieuze Dama Bianca stond te wachten aan de finish. Geen witte dame (en geen massages) echter voor De Gendt aan de finish, of het moet één of andere sneeuwpop op de Stelvio zijn geweest.

Ondertussen behoudt Evenepoel, die aan de leiding was gekomen in de algemene stand dankzij een fantastische overwinning op de vuurspuwende Etna (lees hier), vlotjes zijn roze trui. De jonge Evenepoel – dit jaar winnaar van alle rondes waar hij aan de start kwam - kwam vandaag niet in problemen op de Stelvio en behoudt in het klassement een half minuutje voorsprong op ervaren rotten Nibali en Kelderman.

Artnouvélo brengt zondag weer verslag uit in Milaan van de slottijdrit. Hebben we na Eddy Merckx weer een Belg die een grote ronde kan winnen? Laten we eerst nog even genieten van deze prachtige overwinning van De Gendt!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly